Jag älskar mitt jobb

Mitt jobb utmanar mig att tänka kreativt samtidigt som jag får arbeta med färg och form. Ena dagen gör jag en gardinuppsättning, nästa snörar jag en soffbotten eller klär om en fåtölj. Som trevliga avbrott kommer kunder in och vill ha goda råd. Det är en variation som passar mig perfekt.

På fritiden, när jag inte arbetar med mina möbler eller textilier, dyker jag gärna ner i rabatterna och tillbringar tid bland mina blommor och växter. Att arbeta med händerna är min grej.

Jag föll för pallen

Det var en grundstoppad pall som fick mig att trilla dit för tapetseraryrket. Året var 1986 och jag gick en tapetserarkurs på kvällstid samtidigt som jag studerade vid Tillskärarakademin i Stockholm. Innan jag vågade satsa helhjärtat arbetade jag som cytodiagnostiker och ägnade fritiden åt möbler och tyger. Sedan 1997 har jag varit tapetserare på heltid och år 2000 tog jag mitt Mästarbrev.

Tradition möter trend

För att en möbel ska vara skön att sitta i krävs det en bra grund, stomme och stoppning. Men som mycket annat slits den också. En viktig del av mitt arbete är därför att renovera den. Jag jobbar traditionsenligt med resår, snörning och stoppning. Självklart använder jag kvalitetsmaterial, till exempel kroll och tagel.

När jag arbetat klart med grunden är det dags att börja fästa tyget. Det ska sys, spikas och dekoreras, vilket ofta är pilligt. Ibland måste jag hitta nya lösningar för att detaljerna ska bli rätt. Det gör att jag får variation och måste tänka kreativt, vilket är skoj.

Nya inredningstrender och material moderniserar branschen och utvecklar det estetiska. Jag är inte främmande att blanda tradition med trend och rådger gärna kunderna att variera sig. Tradition behöver inte vara en begränsning utan snarare en inspiration.

Maskinsömnad
Omklädnad och stoppning av dynor
Renovering av fjädrar
Förberadande av textil för omklädnad av soffa
Tapetserarverkstans verktyg
Ny stoppning och klädsel för soffa
Renovering av gammal stoppning med fjädrar
Sliten fåtölj blir som ny efter omklädnad
Rund pall med förvaring som fått ny fin klädsel
Armstöd med nytt skinn
Zebratyg
Den långa arbetsbänken i tapetserarverkstaden
Två soffor som fått ny tygklädsel
Handarbete när gammaldyna får ny stoppning
I atejen säljer jag tyg och textilier

Se fler bilder och följ mig i tapetserarverkstaden:

Följ tapetserarverkstaden Åsa Frode på FacebookFölj tapetserarverkstaden Åsa Frode på Instagram